meer over Katharina

Katharina MertensKatharina Mertens (°Leuven 1961) is erkend Biodanzadocente Systeem Rolando Toro, didactisch leerkracht en geeft Biodanza sinds 2005.

Als je wenst te ervaren en beleven welke beweging voor jou gepast is, dan zal ze je hierin graag begeleiden. Biodanza is één van de methodes die ze hierbij gebruikt. D.m.v. een veelvoud aan Biodanza-oefeningen ontdek en maak je contact met je verlangens, voel je wat je blij maakt, anders wil… . Hierbij zijn voor haar geleidelijkheid, (zelf-) verantwoordelijkheid en respect belangrijk. Daarnaast is ze coach, familie-opsteller, trauma-therapeut, vormingswerker.

Binnen de Biodanza-methodiek specialiseerde ze zich ook in: klinische toepassingen, gerontologie, bedrijven en organisaties, kinderen, boom van verlangens, minotaurus (transformatie van angsten), biocentrische opvoeding, Biodanza in de natuur, de 4 dieren, identiteit en eigenwaarde.

meer over Katharina als Coach in Beweging

Naast professionele ervaringen en opleidingen, is mijn grootste leermeester het leven zelf. Ik houd van stilte, rust, levendigheid, natuur, beweging, muziek, zingen, creativiteit, een goed gesprek, mensen, samen zijn, ontdekkingen, leren, lezen, koken, …

Al jong dwong mijn lichaam me te luisteren naar haar signalen. En dikwijls had ik, zoals elke mens, steun en hulp nodig op mijn zoektocht.

Vragen die me stimuleerden om dieper in contact te komen met mezelf zijn o.a.
Hoe kan ik omgaan met wat zich aanbiedt zodat ik mijn energie voel stromen? Hoe geef ik ‘iets’ uit het verleden een plaats zodat ik vrij kan handelen in het heden. Hoe bevrijd ik mijn lichaam van dieper liggende stress en trauma? Hoe laat ik wat bij de ander hoort bij die persoon? Hoe leef ik mijn dromen? …

Van 1985 tot eind 2000 gaf ik functioneel- en organisatieadvies aan diensten, kantoren, regionale zetels, hoofdkantoor in het bank- en verzekeringswezen en voor een externe consultant.

Sinds 2000 werk ik als docent, trainer, therapeut en specialiseerde me in ervaringsgericht coachen.
Ik begeleid(de) heel gevarieerde groepen en personen zowel qua leeftijd als levenswijze.

Enkele voorbeelden zijn: ervaringsgerichte lessen (dagdelen, dagen, WE’s) waarbij zowel theorie, inzichten als ervaring aan elkaar worden gekoppeld (aan kinderen, jongeren, volwassenen, senioren). O.a. een langdurig integratieproject voor kansarmen, een nog lopend project in GGZ PassAnt Leuven voor een ontmoetingsgroep voor mensen met beginnende dementie. Lezing en kooklessen over voeding en gezonde levenswijze; themalessen rond pesten/plagen, non-verbale communicatie, zelfvertrouwen, identiteit, levenskeuze, relaties en seksualiteit in scholen; pedagogische studiedag voor leerkrachten; teambuilding voor personeel van een bankkantoor; bewegingsnamiddag voor gemengde groepen (bv. mantelzorgers en mensen met dementie) voor het expertisecentrum dementie en het dementiecafé, cursusdagen/sessie’s voor VormingPlus, Moritoen, LDC’s, OCMW Haaltert ism Logo Aalst, mutualiteiten, seniorenverenigingen, …

Ervaringsgericht coachen, vorming, therapie (individueel en in groep).

Veelheid aan didactische hulpmiddelen en pedagogische werkvormen zodat theorie en praktijk in elkaar overvloeien op een natuurlijke wijze.

Flexibele aanpak rekening houdend met het gewenste thema, de doelgroep, wat zich voordoet in het moment.

Met dementie, psychische of fysieke aandoeningen menswaardig leven en samenleven zowel voor de persoon zelf als de omgeving.

Van chaos naar orde. Contact maken met wat letterlijk en figuurlijk voedend is voor jou. Zingeving aan wat voorbij is zodat je kan verder gaan, …

 • Graduaat Informatica-systeemanalyse HOKT BME Gent
 • Graduaat Marketing HOKT Sint-Eligiusinstituut Antwerpen
 • GPB Getuigschrift Pedagogische Bekwaamheid De Avondschool Gent
 • Trauma therapeut Centrum Open Mind Lovendegem
 • Rouwverwerking en loslaten Centrum Open Mind Lovendegem
 • Soul Coach Centrum Open Mind Lovendegem
 • Life Purpose Findhorn Foundation Scotland
 • Trainer Coach Centrum Open Mind Lovendegem
 • Systemisch coach Centrum Open Mind Lovendegem
 • Docent Meditation des Tanzes Ausbildungsinstitut Friedel Kloke-Eibl
 • Circle and Sacred Dance teacher opgeleid door o.a. Judy King (GB), Mandy De Winter, Laura Shannon, e.a.
 • Biodanza- en didactisch leraar, tutor School Rolando Toro Brussel
 • Consulent Voeding Gezondheid en Levenswijze Academie complementaire gezondheid
 • Group and workshop leaders training Findhorn Foundation Scotland
 • Transformation Game leaders training Findhorn Foundation Scotland
 • en o.a. ook kinesiologie, Bachbloesems, PEAT, Reiki, massage, geweldloze communicatie en – levenshouding, …